Blogpost
Mijn ervaringen
Levenslessen bij het tolken
Als tolk ben je natuurlijk gefocust op de inhoud. Je probeert de rechtszaak te snappen en je de vaktermen eigen te maken. Maar soms kun je zelfs in rechtszaak iets voor het leven leren. Dat overkwam mij in een zaak tussen een boerenfamilie uit Flevoland en een hightechbedrijf uit Duitsland.
Stoere boer eindelijk gehoord
Natuurkunde
Het conflict tussen een boer uit Flevoland en zijn leverancier liep al jaren. Ze waren inmiddels bij het hoger beroep tussen de boer en zijn Duitstalige leverancier, toen ik voor die leverancier mocht tolken. Tijdens de voorbereidingen vroeg ik me af waarom ik ooit natuurkunde had laten vallen op de middelbare school. Ik had het die dag goed kunnen gebruiken. Op de zitting waren deskundigen die hun technische uitleg gaven. De advocaat was inmiddels specialist op dit vakgebied en de drie rechters deden hun uiterste best om alles te begrijpen, en ik met hen.
Luisterend oor
Het conflict had klaarblijkelijk een zware wissel op het leven van de boer en zijn gezin getrokken, daarom hield hij al die jaren al vast aan zijn standpunt. Tegen het einde van de zitting nam de zaak een onverwachte wending, na overleg met haar collega’s vroeg de voorzitter aan de boer aan de andere kant van de rechtbank, wat onze cliënt zou moeten doen zodat hij over een eventueel compromis zou kunnen nadenken. Hij zei dat hij voor het eerst sinds 2005 wel eens een gebaar van spijt van de cliënt zou willen zien. Nog nooit had iemand “sorry” gezegd voor de moeilijkheden die hij had ondervonden. Daar moesten ze aan onze kant even over nadenken. Toen kwam er op het beeldscherm een dame die ergens in Scandinavië de rechtszaak volgde, zij was er nog maar kort bij betrokken, maar ze kwam met een welgemeend excuus. Toen bleef het aan de linkerkant van de zaal even stil, maar de man antwoordde met een hoorbare brok in zijn keel dat hem dit wel iets deed. Er werd geschorst en de onderhandelingen konden beginnen.
Ontmoeting
Op weg naar de koffieautomaat zei ik tegen de man dat ik het wel mooi vond, een stoere boer met gevoel! Hij antwoordde dat boeren zeer emotioneel kunnen zijn, vooral als het over hun boerderij en de dieren gaat. Binnen 45 minuten waren de partijen het eens geworden over een oplossing van het conflict dat al meer dan 15 jaar speelde. De rechter had gemerkt dat de boer vooral gehoord wilde worden, dat was de sleutel voor de oplossing.
