Praten over tolken

Op de beroepenmarkt van Rotary Amersfoort mocht ik in drie sessies praten over tolken. 32 middelbare schoolleerlingen konden in die sessies een kijkje nemen in mijn leven als tolk en vertaler. Wat leuk om te doen! Dat geeft echt energie om live te vertellen waarom je dit vak ook alweer zo leuk vond.

Leerlingen nieuwsgierig naar werk tolk/vertaler

Alle middelbare scholieren staan ooit voor de keuze om het juiste vakkenpakket te kiezen om een bepaalde studie te kiezen of een bepaald vak te leren. Verhalen uit de beroepsgroep kunnen helpen bij het maken van deze belangrijk keuzes. In Amersfoort is daarom de beroepenmarkt van de vrijwilligers van Rotary een ijkpunt voor docenten, decanen en natuurlijk leerlingen en hun ouders.

Beroepenmarkt Amersfoort helpt bij beroepskeuze

Al jarenlang wordt er in het Corderius College in Amersfoort een beroepenmarkt georganiseerd door de serviceclub Rotary. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het veel meer indruk maakt als iemand uit de beroepspraktijk een verhaal verteld dan dat je dat als ouder doet. Mijn zoon was onder de indruk toen ik destijds met hem in een klaslokaal zat terwijl er een militair in uniform iets over het werken voor defensie vertelde.

 

Vanwege corona geheel online vertellen over je energizers
Vanwege alle beperkingen werd de beroepenmarkt dit keer online gehouden.Op de speciale website konden de leerlingen hun sessies kiezen. De sprekers hadden allemaal een tekst aangeleverd om leerlingen te inspireren. Mooi voor mij als spreker was het feit dat ik per sessie al een lijst met vragen gekregen had. Dat werkt heel inspirerend:
-Wat zijn de energizers van uw beroep? Wat maakt het leuk en afwisselend voor u om te blijven doen?
-is het lastig om de spreker bij te houden qua tempo tijdens het vertalen/tolken
-Kan je je brood verdienen met vertalen/tolk zijn?

Uit de chats na afloop kwamen ook leuke antwoorden op mijn vraag op dit een beroep voor hen zou zijn:
-Het lijkt mij een heel leuk beroep ja.
-Misschien, voornamelijk boek n vertalen lijkt me leuk.

Praten over tolken op de beroepenmarkt was erg inspirerend om te doen, ik kijk nu al uit naar een volgende gelegenheid, vooral als het ook weer fysiek zou kunnen zijn.

Wordt vervolgd…